TRE

Logo-h90Mitä on TRE?

Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises eli TRE on helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä oman hyvinvoinnin vahvistamiseen.  TRE-stressinpurkuliikkeiden avulla käynnistetään kehon luonnollinen  tärinä, joka vapauttaa lihasjännityksiä ja rauhoittaa hermostoa. Tärinä koetaan yleensä hyvin rentouttavaksi ja miellyttäväksi. Meillä jokaisella on kehossamme tämä palautumismekanismi, jonka tarkoituksena on pitää yllä kehon tasapainotilaa. Sama mekanismi toimii myös kaikilla eläimillä.

TRE:n on kehittänyt amerikkalainen stressin- ja traumanhoidon asiantuntija tohtori David Berceli. Tekniikka on suunniteltu vapauttamaan kehoon traumaattisen kokemuksen tai kroonisen stressin vuoksi syntynyttä jännitystilaa. Pohjana on tieteellisesti vahvistettu näkemys, jonka mukaan stressi, jännitys ja trauma ilmenevät sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla.

Kenelle TRE sopii?

TRE-harjoitus sopii kaikille perusterveille henkilöille. Seuraavissa terveydellisissä tilanteissa TRE-harjoituksen aloittamista ei aina suositella: raskaus, sydänsairaus, epilepsia, syöpähoidot, äskettäinen leikkaus, vakava mielenterveydellinen sairaus esim. skitsofrenia, psykoosi ja voimakas psyykelääkitys.

TRE:tä voi tehdä yksin, yksilöohjauksessa tai ryhmässä. TRE-harjoittelun aloitus suositellaan tehtäväksi sertifioidun TRE-ohjaajan ohjauksessa, jotta harjoittelu lähtee etenemään alusta saakka vahvistavaan ja turvalliseen suuntaan.

TRE hyödyt

TRE:n avulla voi purkaa kehosta vanhoja traumoja ja jännityksiä. Tärinä rentouttaa ja mobilisoi jännittyneitä lihaksia, joten se sopii mainiosti avuksi myös urheilusuorituksesta palautumiseen ja kehonhuoltoon. Lisäksi TRE:n harjoittaminen vähentää reaktiivisuutta ja ylireagointia sekä vahvistaa levollisuutta, kehotietoisuutta ja kykyä olla läsnä. Auttamistyötä tekeville TRE on hyvä apu sijaistraumatisoitumisen ennaltaehkäisyyn.

Vaikka TRE:n yhteydessä puhutaan traumasta, se ei tarkoita pelkästään suuria, elämän mullistavia traumoja, vaan myös jokapäiväisiä stressitekijöitä. TRE:n avulla voi esimerkiksi purkaa kiireisen työpäivän aiheuttamaa painetta, palauttaa kehoa rankasta urheilusuorituksesta, löytää parempi kehoyhteys, vapautua vuosia vaivanneista traumaoireista tai vain rentoutua. Jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan ja käyttötarkoituksen oman hyvinvoinnin vahvistamiseen!

Apua stressinhallintaan

Stressi lisää valppautta ja fyysistä toimintakykyä, joten hetkellisesti stressireaktiosta voi olla hyötyä. Kuitenkin stressin jatkuessa pitkään, keho jää helposti ylivirittyneeseen, kireään tilaan. TRE tärinä purkaa tätä virittynyttä tilaa keholle ominaisella tavalla ja samalla tärinä viestii aivoille, että uhka on ohi ja rentoutuminen turvallista. Kun TRE:n ottaa aktiiviseen käyttöön osana itsehoitoa, ei stressitila pääse pitkittymään. Samalla kehosta tulee pysyvästi levollisempi ja reaktiivisuus vähenee. Lisäksi kyky havaita stressin haitallista kertymistä paranee.

Tässä ohjaajaopintojeni aikana kirjoittamani essee aiheesta TRE ja stressi

TRE Jämsä

Asiakaskokemuksia

Menetelmää käyttävät ovat kertoneet mm. seuraavista hyödyistä:

 • Ahdistuneisuus ja huolestuneisuus vähenee
  lion-4166479_1920
 • Arkeen tulee enemmän energiaa
 • Parisuhde voi paremmin
 • Työstressi vähenee
 • Unen laatu paranee
 • Erilaiset kivut vähenevät
 • Notkeus ja liikkuvuus lisääntyvät
 • Tunteiden hallinta on parempaa
 • Liikunnasta palautuminen nopeutuu
 • Itsetunto on parempi
 • Vanhat vammat eivät enää vaivaa niin paljon

TRE-prosessi

TRE-prosessi on aina hyvin yksilöllinen. Joillain prosessin nostaa pintaan mielikuvia, tunteita tai muistoja, jotka saattavat aiheuttaa myös negatiivisia tuntemuksia. Tämä on luonnollinen vaihe traumaattisten kokemusten purkautumisessa. Toisilla prosessi pysyttelee fyysisellä tasolla. Kumpikaan ei ole hyvä tai huono, mutta tämä prosessien moninaisuus on hyödyllistä tiedostaa. TRE:n yhteydessä puhutaan tärinästä, mutta keho saattaa purkaa asioita monenlaisen liikkeen avulla. Voi olla tärinää, vapinaa, sätkimistä, keinumista, venyttäviä liikkeitä, jne. Kun kuuntelee kehon impulsseja ja antaa sen ohjata liikettä, on lopputulos paras mahdollinen.

Kehon ohjauksessa oleminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi jollain tavalla tahdottomana kehon vietävissä, vaan TRE-harjoitteluun kuuluu olennaisena osana itsesäätely. Harjoitus on tarkoitus toteuttaa niin, että se tuntuu hyvältä ja itsellä säilyy turvallinen ja maadoittunut olo. Harjoituksen ei kuulu tuottaa kipua. Jos harjoittelu aiheuttaa liian suuren tunnekuohun tai tuntuu muutoin epämiellyttävältä, kannattaa rauhoittaa tai lopettaa harjoittelu siltä päivältä. Tarkoituksena on pysytellä niin sanotussa sietoikkunassa eli optimaalisen vireystilan alueella, jolloin on mahdollista sekä tuntea että ajatella samanaikaisesti. Aluksi suositellaan, että tärinän annetaan jatkua maksimissaan 15 minuuttia ja harjoitusta tehdään 3-4 kertaa viikossa. Kun itsesäätely on tutumpaa, harjoitusmäärää voi kasvattaa. Lempeys ja armollisuus itseä kohtaan sekä oman kehon kunnioitus on tärkeää. Usein vähemmän on loppujen lopuksi enemmän.

Teen TRE-ohjauksia sopimuksen mukaan. Laita viestiä, niin sovitaan aika ja paikka. Työskentelyni lähtökohtana on traumatietoinen toimintatapa. TRE on mahdollista yhdistää myös muihin tarjoamiini palveluihin.

Halutessasi voit lukea lisätietoja näiltä ulkopuolisilta sivuilta:
TRE Finland
David Bercelin sivut
Psykiatrin kokemuksia TREstä Kipu meni ja empatia tuli
Kultainen Sulka -bloggaajan, Maijun, kokemus TREstä
Yle Tärinäharjoittelu auttaa, kun järkyttävä tilanne jää kehoon säilöön
Kolmisivuinen juttu Varma nainen vapisee, tosimies tutisee
Yle Aamu-tv Tärinällä eroon stressistä
Yle Trauman aiheuttaman stressin purku liikeharjoitteilla

Voit lähettää minulle sähköpostia alla olevalla viestilomakkeella